Els esperantistes Del 26 d’abril al 7 de maig de 2017

ELS ESPERANTISTES
Del 26 d’abril al 7 de maig

AUTOR I DIRECCIÓ Paco Zarzoso
AMB Josep Manel Casany, Ferran Gadea i Cristina Garcia
COMPANYIA Apropteatre

Ferran Gadea ha estat guardonat com a millor actor als Premis AAPV 2017
Josep Manel Casany és finalista als premis MAX com a millor actor protagonista per Hamlet Canalla

Llàtzer i Marta són dos germans pròxims a la quarantena que viuen en la casa dels seus progenitors, que van morir deu anys arrere. El seu pare era el president de la Societat Esperantista de la ciutat i va inculcar als seus fills l’amor per eixa llengua que hauria d’unir a tots els sers humans.

Llàtzer -així batejat per Lazarus Zamenhof, el creador de l’esperanto-, mai va eixir de la casa familiar i, després de la mort dels seus pares, va ocupar l’habitació d’estos, la més gran, que dóna al mar.

Marta, després de diversos viatges i desenganys amorosos, ha tornat a la llar familiar, i enamorada bojament d’Àngel, un empresari immobiliari arruïnat, el porta a la casa amb la intenció que es quede a viure amb els dos germans.

Entre ambdós germans s’establirà una lluita de poder per l’habitació gran de la casa, però en realitat són altres les lluites que ixen a la llum en esta tragicomèdia que té com a protagonista la fragilitat humana.

La crítica ha dit:

“Magnífiques interpretacions d’un trio actual molt ben avingut”. Enrique Herreras. Levante-EMV

“Els Esperantistes permet el lluïment extrem de tres grans actors valencians: Cristina Garcia, Josep M. Casany i Ferran Gadea. Pels seus moviments, la seua solvència en els diàlegs en esperanto i en valencià amb un ritme precís, els canvis de to del còmic al dramàtic, els exigents encadenaments de les rèpliques i les entrades i eixides contínues.  Del millor d’aquesta temporada”. J.V. Peiró. Las Provincias

“Ferran Gadea s’encarrega, molt encertadament, d’anar augmentant la intensitat del conflicte fins fer-lo col·lisionar. Cristina García, amb una energia desbordant, ens regala uns contrapunts còmics brillants, delirants. I el sempre magnífic Josep Manel Casany torna a seduir-nos amb els plecs d’un personatge complicat i enigmàtic.
El text i la direcció de Paco Zarzoso, esplèndidament elaborats, ens aïllen en (…) una suggestiva peça sobre l’esperança d’arribar a entendre’ns i ser acceptats”. Afandeplan.com. Vanesa Martínez

“Amb una actuació brillant de Cristina Garcia, Ferran Gadea i de Josep Manel Casany (que torna a justificar amb el seu treball el seu recent nomenament als premis Max d’enguany pel Hamlet canalla) i una defensa d’un text complicat, la tragicomèdia Els esperantistes, estrenada avui al Teatre Micalet de València, no us deixarà indiferents. No us perdeu l’obra!” calidoscopivives.blogspot.com.es. Francesc J. López

Duració: 80 minuts

ALTRES ESPECTACLES